Køb eller privatleasing

Få klarhed omkring valget mellem at købe egen bil eller privatlease

Kan vi hjælpe?

Telefon: 36 93 10 00

Skal du købe eller privatlease din bil?

Skal du privatlease eller købe din næste bil? Medmindre du har penge nok i banken til at købe den kontant, så er svaret sjældent ligetil, da det afhænger af flere forskellige faktorer og din risikovillighed. Groft skitseret kan du sammenligne det med at bo til leje eller købe din egen lejlighed.

Vi forsøger i nedenstående at give dig nogle retningslinjer, der kan hjælpe dig til at træffe den rigtige beslutning, hvorvidt du skal benytte privatleasing eller købe din nye bil gennem finansiering. Læs også vores guide '5 gode råd om leasing'

De 4 elementer, som du bør overveje:

1. Risikovillighed
2. Fleksibilitet (kørte km. + valg af bilmodel)
3. Økonomi (bundet kapital)
4. Behovet for ekstraudstyr

Der følger en yderligere forklaring af de 4 primære områder nedenfor:

1. Risiko vs sikkerhed

Det første, du bør overveje, er hvor stor en risiko, du selv er villig til at løbe, og dermed hvor stabile dine månedlige omkostninger skal være. Privatleasing er din gode tryghed for ikke at støde på f.eks. uforudsete værkstedsregninger samt et større værditab. En fast ydelse pr. måned holder dig godt, problemfrit og stabilt kørende. Vælger du at købe en bil, så kan det meget vel være billigere for dig, afhængig af hvor lang tid du beholder bilen, og om du skal ud og låne pengene eller har dem kontant.

2. Hvor høj grad af fleksibilitet?

Det næste forhold, du bør overveje, er fleksibiliteten. Hvis du privatleaser din bil, fastsættes din leasingydelse ud fra dit kalkulerede antal kilometer om året. Det betyder, at hvis det er svært at forudberegne dine antal årlige kilometer, så kan du ende op med at skulle betale mere for de overskredne kilometer i forhold til det aftalte i kontrakten, eller omvendt betale for meget i leasingydelse, hvis dit behov er mindre end det aftalte antal kilometer i kontrakten (Underkørte kilometer tilbagebetales efter kontraktens udløb. Kontraktforhold kan ændres årligt, hvis behov er forskelligt fra aftalte). Hvis du har købt bilen, så vil du selvfølgelig ikke have den kilometer ”begrænsning” og dermed en større frihed uden at skulle tænke på ekstraomkostning. Derudover har du også større frihed i forhold til bilvalg/model, hvis du køber, da ikke alle biler/modeller kan leases. Andersen & Martini har et bredt modelprogram med forskellige motorer og udstyr, som kan ses her under brugte biler eller nye biler.

3. Hvornår kan det betale sig?

Den tredje store faktor, du bør overveje, er økonomien. Hvor mange penge har du til rådighed til at investere i bilen på det tidspunkt, du skal have en ny bil? Som oftest er førstegangsydelsen til at lease langt mindre end udbetalingen til at købe (hvis man gerne vil have den gode rente). Det betyder, at man binder mere af sin kapital i bilen fra start, hvis man vælger at købe. Derudover er tabet større ved at købe bilen, hvis man hyppigt skifter bil (hver 3. år eller oftere), fordi afskrivningen (værditabet) på en ny bil altid er størst i de 3 første år af dens levetid. Da betalingstrukturen på privatleasing ikke afspejler en så stejl omkostningskurve som værditabet + øvrige omkostninger ved køb af bil, er det derfor rentabelt at privatlease, hvis man har trang til at skifte bil hyppigt.

Leasing vs køb værditab

4. Behovet for ekstraudstyr?

Den fjerde og sidste store faktor, du bør overveje, er behovet for ekstraudstyr. Ekstraudstyr til biler i privatleasing kan godt have hang til at koste rigtig meget ekstra, fordi nyprisen på ekstraudstyret skal betales helt over de 3 år, som bilen er leaset. Køber man bilen i stedet, så vil ekstraudstyret selvfølgelig også have et værditab over 3 år, men det vil højst sandsynligt ikke være værdiløst, og derfor skal behovet for ekstraudstyr også tages med i overvejelserne, da det kan være med til at rykke på regnestykket.

Ja til flest punkter på køb eller privatleasing?

For køb af bil: For privatleasing:
 • Større risiko, men kan være billigere
 • Fuld frihed i forhold til bilvalg/model
 • Ingen kontraktforhold at forholde sig til
 • Hvis du ønsker meget ekstraudstyr
 • Kører rigtig mange km. om året (+35.000 km.)
 • Du har svært ved at forudsige antal km. årligt
 • Intet leasingselskab at stå til regnskab overfor
 • Mindre risiko - Ingen gæld efter perioden
 • Ingen uforudsete omkostninger
 • Skifter hyppigt bil (hyppigere end 3. år)
 • Mindre 1.gangsydelse (mindre kapital bundet)
 • Du kan relativt nemt forudsige antal km. årligt
 • Hvis behovet for ekstraudstyr er lille


Konklusionen
må være, at hvis du er en person, der har mulighed for og ønsker at binde større kapital i bilen fra start, har et behov for ekstraudstyr, beholder din bil i længere tid (mere end 4 år) og kører rigtig mange kilometer i bilen (+35.000 km.), så er et bilkøb at foretrække. Vil du derimod gerne have mindre risiko, stabile månedlige omkostninger, og/eller er en type, der skifter hyppigere bil, så er privatleasing at foretrække.

Alternativt til leasing af nye biler, så kan du også lease let brugte biler, dette kaldes releasing, som kan nedbringe omkostningerne yderligere i forhold til at lease en ny bil.

Hvis du vil vide mere om leasing, så læs vores guide '5 gode råd om leasing' HER.

Din leasingydelse pr. måned, kan være sammensat af følgende:

1. Bil:
Dækker finansiering af afskrivningen på bilen. Ydelse betales via PBS efter henvisning fra Andersen & Martin.

2. Service og (mekanisk) vedligeholdelse
Dækker omkostninger til service og (mekanisk) vedligeholdelse samt øvrige tillægsydelser, såfremt dette er valgt. Ydelse betales via PBS efter henvisning fra Andersen & Martini

3. Registreringsafgift:
dækker den månedlige betaling af registreringsafgiften. Ydelsen skal betales forud via PBS

Udgifterne til grøn ejerafgift, dæk, brændstof samt forsikring følger ikke med i leasingaftalen. Få derfor gode råd og priser i vores salgsafdeling, hvor vi kan tilbyde dig rigtig attraktive kaskoforsikringer med månedlig betaling.

Fik du ikke besvaret alle dine spørgsmål, så kan du læse meget mere her om privatleasing.

Du kan også prøve FDM's privatleasingindikator, hvor du kan blive klogere på, om du skal privatlease eller købe i specifikke situationer.

Se vores store udvalg af nye biler

Vi har et bredt udvalg af biler i alle prisklasser, vi hjælper dig med at finde den rette bil.